Bokanbefalinger


20 mars, 2009:
Veselin Markovic: Opp til overflaten
Markovic er fra Serbia, født i 1963. Romanen ble kåret til årets roman i Serbia og han fikk den serbiske ’Vital-prisen’ da den kom i 2001. I flere år var den en bestselger og kom i fem opplag. Boka kom på norsk i 2005 og ble oversatt direkte fra serbisk til norsk av Brit Bakker Haugen. Markovic er gift og bosatt i Norge.
Boka er skrevet i jeg-form og hovedpersonen er en mann, bankansatt og kjæreste med Katarina. De oppsøker en omreisende hypnotisør sammen. Han husker ingenting av hva han opplevde under hypnosen, og rett etterpå forlater Katarina ham. Han tror det er på grunn av noe som skjedde under hypnosen. Han får også vite at han lider av en dødelig sykdom. Han sier opp jobben og konsentrerer seg om å finne ut av hva som skjedde. Han oppsøker Katarina for å få hjelp til dette. Hun har funnet en ny mann, og i raseri over at denne behandler Katarina dårlig, dreper han ham.
Jeg-personen begynner med andre ord å oppføre seg rart, og gjøre rare ting. Han skjønner ikke hva som skjer eller hvorfor. To saker rulles opp: politiet som leter etter morderen, og jeg –personen som leter etter å forstå seg selv og sine gjerninger. Vi tar del i et parallelt ytre og et indre opprullingsarbeid.
Boka har ei mørk og tung stemning . Jeg-personen derimot er skjerpa og klar og observerer inntil beinet. Han er nærmest manisk, det handler om liv eller død. Forlaget har røpa plottet på baksida av boka, og kanskje er det bra, for det er ei intrikat og kompleks historie som kunne ha vært vanskelig å følge uten litt hjelp. Under hypnosen kommer en annen person frem i ham, en som har levd på 1600-tallet og som har sin agenda som han bruker hovedpersonen til å utføre.
Det handler om hvordan det som bor i dypet av et menneske, i kjelleren, kan styre livet vårt uten at vi skjønner hvorfor eller at det er noe i kjelleren. Eller at vi har en kjeller i det hele tatt. ”Kjellerpersonen” vil opp til overflaten, jeg-personen vil ned/inn til kjernen i seg selv og kanskje møtes de?
Hovedpersonen skriver i ei notatbok, og lar oss ta del i tankene og refleksjonene sine. Vi er med på ei reise hvor jakten på sammenheng og mening foregår både i det ytre og i det indre, og bokas driv er nettopp at den viser at disse to ’verdenene’ ikke er to parallelle eller uavhengige, men en uløselig helhet.
Forfatteren Oddmund Hagen anmeldte boka og kalte den en moderne psykologisk kriminalroman med solide røtter i den klassiske sentral-og østeuropeiske romantradisjonen (Dickens, Balzac, Hugo og Zola). Selv om boka omhandler reinkarnasjon og sjeleskue, er den hverken spiritistisk eller innovervendt. Tvert imot klarer forfatteren å ’vise’ at det er det livet vi lever som er svaret på de store og eksistensielle spørsmålene.

Anbefalt av Tanmayo Olsen
Lån denne






Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)


Arkiv 
Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@
tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)