Bokanbefalinger


04 mars, 2009:
Arkitektur i Nord-Norge
Vi diskuterer for tida arkitektur og by(pl)angrep over en lav sko i Tromsø –
Domusombygginga, Burchardthotell, museumsplassering, moske, havneterminal med mye mer , men jeg har ikke hørt om så mange som har lest i det nye flotte verket ”Arkitektur i Nord-Norge” og drar det inn i diskusjonen. Og det syns jeg er synd! Her har vi endelig fått ei bok (på drøye 2 kilo) som er både lettlest og gjennomillustrert og tar for seg arkitektur og byggeskikk i landsdelen de siste 500 år og vel så det, og så vet ikke folk om den engang!
Boka er resultat av et forskningsprosjekt drevet av Universitetet i Tromsø, er utgitt på Fagbokforlaget i 2007, og treng ikke leses fra perm til perm i en sveip – men gir godt utgangspunkt for egne meninger og nye detaljkunnskaper om ting du ikke ante kunne være så interessant og mangetydig. Boka er tredelt: ”kirke og kirkested ” som bl.a. gir oversikt over hvordan kirkebyggene i Finnmark ”flyttet på seg” i takt med den demografiske og økonomiske utviklinga fra 1600-tallet og framover på 1800 – ulikt sørpå, detaljer om gjenbruk av kirkematerialer i Sagfjorden kirke, og hvilke forhold som ga Neiden kirke den beliggenhet, utforming og detaljer den har, mye om bl.a. interiøret i Valjok kirke og mangt mer om ”nasjonalromantiske” kirkebygg. I delen om ”Bolig og bosetting” trekkes hele kystens historie og endringsprosesser med, fra mangeromstufter som fortsatt rommer mange gåter, via gammer, kvenske byggeskikker, klyngetun og fiskevær til planlagte Glomfjord.
”By og monument ” er del 3, og gir mye om forskjellig byplantenkning gjennom årene fra Hammerfest, Bodø, Harstad, Narvik, Mo i Rana , Vadsø og Tromsø. Monumentalbygg og signalbygg omtales grundig fra hele landsdelen, den har sågar eget kapittel om musikkpaviljongene rundt omkring. Alle deler har innledninger som syr verket sammen og gir ekstra innfallsvinkler for tankene, og felles register er på plass. Alle artiklene har også gode litteraturlister, og det er virkelig en glede å lese så mange forfattere(ingen nevnt, ingen glemt) som klarer å uttrykke seg så lett om både det sikre og det usikre i historia og forandringene.
.Her er ingen lettvinte svar på det vi snakker om, men lettlest innføring i utviklingstrekk og avveininger som har gjort at vi er der vi er – og mange detaljer som kan glede deg når du ser deg rundt.
.
Nei folkens – denne boka må dere se på! Og passer det ikke å gå på biblioteket i dag, og arkitekturnysgjerrigheten er skjerpet: så ta en titt på
"Arkitekturguide for Nord-Norge og Svalbard"
på nettet - noe helt annet som Universitetet i Tromsø også har vært med på å lage til oss alle.


Anbefalt av Brit Hoem

Lån denne






Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)


Arkiv 
Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@
tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)