Bokanbefalinger


27 oktober, 2006:
KHALED HOSSEINI: DRAGELØPEREN

Historien om oppveksten til rike Amir og hans fattige venn Hassan, i 70-tallets Kabul. Hassan og faren bor i et skur i Amirs hage og er familiens tjenere. Tross motsetningene har de to guttene et godt forhold. Hassan er god til en ting og det er å være drageløper. Hvert år arrangeres en dragekonkurranse der det er om å gjøre å holde dragen lengst i lufta og å angripe de andre dragene slik at de faller. Amir styrer dragen og Hassan er Amirs drageløper. Drageløperens oppgave er å hente dragen når den styrter mot bakken. Det er under en slik konkurranse at det grusomme skjer, det som skal forfølge Amir resten av livet. Amir higer etter å tilfredsstille sin far, som aldri er fornøyd med han. I denne iveren etter farens anerkjennelse lar han sin venn i stikken på den mest grusomme måte. Denne hendelsen gjør at guttenes veier skiller lag. Krigen bryter ut i Afghanistan og Amir og faren flykter til USA og starter et nytt liv der. Etter mange år ringer en venn fra Aghanistan og ber Amir om å komme. Han drar tilbake til et utbomba og brutalt Kabul som er styrt av Taliban for å finne ut sannheten om Hassan.
Boka er grusom og brutal, gripende og vakker.
Lån denne



18 oktober, 2006:
Antonio Skarmeta: Postmannen og Pablo Neruda
Fortellingen om Nerudas postmann Mario og hans elskede Beatriz. Mario vil så gjerne skrive et kjærlighetsdikt til henne, og mener den store dikter Pablo Neruda (1904-1973) må være den rette å spørre om hjelp. Og hjelp får han. Underveis samtaler de om poesi, kjærlighet, politikk. Til sist, i militærkuppets år, dør både Neruda og hans postmann. Neruda på et sykehus, av kreft. Mario "forsvinner" i juntaens mørke.
En vakker, rørende - og tragisk - beretning. Boka er også filmatisert.



11 oktober, 2006:
JOHN STEINBECK: DAGDRIVERGJENGEN
Med en svært så moralistisk, krigersk og totalitær verden i tankene gjør det godt å lese Steinbecks fortelling om Danny, Dannys venner og Dannys hus (filmet med Spencer Tracy i hovedrollen). Om en gjeng livskunstnere som virkelig elsker livet, midt i en døds-besatt verden (mer nå enn noensinne). "Tida går ikke, den kommer", heter det, og Danny og hans venner sitter i den californiske sola og lar allverdens gode tid komme til seg. Dårlig tid vil de ikke ha noe av. Når vinen er god, ordet fritt, og kvinnene vakre (for det er de), hva mer kan man ønske seg ? Steinbecks menneskevennlige humor gjør dette til en gyllen leseopplevelse.



02 oktober, 2006:
NILS M. KNUTSEN: KNUT HAMSUN OG NORDLAND
Knutsen gir i sin nye bok av året (presentert under Hamsun-dagene) en oversikt over Hamsuns bruk av nordnorsk stoff i sitt forfatterskap. "Den lange veien hjem" er undertitlen, og leserne får ta del i Hamsuns livslange hjemlengsel til Nordland (spesielt Hamarøy) og det nord-norske. En lengsel som Knutsen beskriver som en kreativ smerte, en skapende uro. Man får også klart for seg hjemlengselens tragiske islett, for som vi vet: man kan aldri reise hjem igjen. Alt er forandret, men noe kan kanskje holdes fast i skrift ? Bokas kapitler omhandler emner som moderniseringa av Nord-Norge, nessekongene, naturen, nordlendingen, samene, språket (det ravgale), osv. Alt eksemplifisert med sitater fra Hamsuns bøker. Ei flott bok for hamsunianere ! Boka er også rikt illustrert.

Lån denne






Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)


Arkiv 
Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@
tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)