Bokanbefalinger


05 oktober, 2009:
Haruki Murakamis litterære univers


Haruki Murakami er en av Japans mest populære og fremste samtidsforfattere. Murakami elsker musikk, han har drevet en egen jazzklubb tidligere og i alle bøkene hans finner man referanser til musikk. På hans offisielle hjemmeside hos Random House finner du lister over alle låtene som er nevnt i hans tekster. Han skrev sin første roman da han var 29 år og har siden da skrevet en rekke romaner og noveller som er oversatt til flere språk.

Hvordan er det å lese Murakami?
For meg handler det om å lese med et åpent sinn, for her skjer det fantastiske og mystiske ting rundt hver sving. Av og til kan man bli lei av å lese realistiske romaner om ”havet, døden og kjærligheten”. Murakamis bøker handler om slike temaer de også, men tar oss i tillegg med inn i en ny dimensjon, der katter snakker og der vi beveger oss med, inni og utenfor tiden selv. Tekstene hans gir meg som leser en utfordring, men samtidig er det få forfattere som klarer å fascinere meg på samme måte som han. Nettopp fordi det er så merkelig og rart og fordi jeg ikke forstår alt.

Tre favoritter
After dark er Murakami i konsentrert form. Her er det byen om natta som spiller hovedrollen, og du som leser ser hendelsene gjennom et kamera. Handlingen er konsentrert til en natt i Tokyo – fra kl. 23:56 til 6:52. Vi følger to søstre, Eri, den vakre modellen som ligger og sover, og som har sovet i ukesvis, og Mari, en ung student som sitter og leser i en bok på en anonym kafé. Vi møter også en kinesisk prostituert, en ung jazztrombonist, en voldelig forretningsmann og en TV som skrur seg av og på av seg selv.

Kafka på stranden handler om Kafka Tamura som rømmer hjemmefra på 15-årsdagen sin. Han vil bort fra faren sin som han har et meget dårlig forhold til, og han er på let etter moren og søsteren som forsvant for elleve år siden. I en liten by får han rom i et lite bibliotek, der han blir kjent med bibliotekets sjef og den androgyne figuren Oshima som jobber der. I en parallellhistorie blir vi kjent med Nakata, som etter en mystisk ulykke i barndommen har kunnet snakke med katter. Gradvis veves trådene i Kafkas og Nakatas liv sammen.

Norwegian Wood er boka Murakami slo igjennom med og kanskje hans mest kjente. Toru Watanabe hører Beatlesmelodien ”Norwegian Wood over høytalerene på et fly og kastes tilbake i tid til studiedagene i Tokyo på slutten av sekstitallet. Det handler om den store kjærligheten, studentliv og venner – og om det å ikke passe helt inn i verden.

Lån Haruki Murakamis bøker på Tromsø bibliotek og byarkiv !

Marit






Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)


Arkiv 
Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@
tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)