Bokanbefalinger


20 mars, 2009:
Veselin Markovic: Opp til overflaten
Markovic er fra Serbia, født i 1963. Romanen ble kåret til årets roman i Serbia og han fikk den serbiske ’Vital-prisen’ da den kom i 2001. I flere år var den en bestselger og kom i fem opplag. Boka kom på norsk i 2005 og ble oversatt direkte fra serbisk til norsk av Brit Bakker Haugen. Markovic er gift og bosatt i Norge.
Boka er skrevet i jeg-form og hovedpersonen er en mann, bankansatt og kjæreste med Katarina. De oppsøker en omreisende hypnotisør sammen. Han husker ingenting av hva han opplevde under hypnosen, og rett etterpå forlater Katarina ham. Han tror det er på grunn av noe som skjedde under hypnosen. Han får også vite at han lider av en dødelig sykdom. Han sier opp jobben og konsentrerer seg om å finne ut av hva som skjedde. Han oppsøker Katarina for å få hjelp til dette. Hun har funnet en ny mann, og i raseri over at denne behandler Katarina dårlig, dreper han ham.
Jeg-personen begynner med andre ord å oppføre seg rart, og gjøre rare ting. Han skjønner ikke hva som skjer eller hvorfor. To saker rulles opp: politiet som leter etter morderen, og jeg –personen som leter etter å forstå seg selv og sine gjerninger. Vi tar del i et parallelt ytre og et indre opprullingsarbeid.
Boka har ei mørk og tung stemning . Jeg-personen derimot er skjerpa og klar og observerer inntil beinet. Han er nærmest manisk, det handler om liv eller død. Forlaget har røpa plottet på baksida av boka, og kanskje er det bra, for det er ei intrikat og kompleks historie som kunne ha vært vanskelig å følge uten litt hjelp. Under hypnosen kommer en annen person frem i ham, en som har levd på 1600-tallet og som har sin agenda som han bruker hovedpersonen til å utføre.
Det handler om hvordan det som bor i dypet av et menneske, i kjelleren, kan styre livet vårt uten at vi skjønner hvorfor eller at det er noe i kjelleren. Eller at vi har en kjeller i det hele tatt. ”Kjellerpersonen” vil opp til overflaten, jeg-personen vil ned/inn til kjernen i seg selv og kanskje møtes de?
Hovedpersonen skriver i ei notatbok, og lar oss ta del i tankene og refleksjonene sine. Vi er med på ei reise hvor jakten på sammenheng og mening foregår både i det ytre og i det indre, og bokas driv er nettopp at den viser at disse to ’verdenene’ ikke er to parallelle eller uavhengige, men en uløselig helhet.
Forfatteren Oddmund Hagen anmeldte boka og kalte den en moderne psykologisk kriminalroman med solide røtter i den klassiske sentral-og østeuropeiske romantradisjonen (Dickens, Balzac, Hugo og Zola). Selv om boka omhandler reinkarnasjon og sjeleskue, er den hverken spiritistisk eller innovervendt. Tvert imot klarer forfatteren å ’vise’ at det er det livet vi lever som er svaret på de store og eksistensielle spørsmålene.

Anbefalt av Tanmayo Olsen
Lån denne



04 mars, 2009:
Arkitektur i Nord-Norge
Vi diskuterer for tida arkitektur og by(pl)angrep over en lav sko i Tromsø –
Domusombygginga, Burchardthotell, museumsplassering, moske, havneterminal med mye mer , men jeg har ikke hørt om så mange som har lest i det nye flotte verket ”Arkitektur i Nord-Norge” og drar det inn i diskusjonen. Og det syns jeg er synd! Her har vi endelig fått ei bok (på drøye 2 kilo) som er både lettlest og gjennomillustrert og tar for seg arkitektur og byggeskikk i landsdelen de siste 500 år og vel så det, og så vet ikke folk om den engang!
Boka er resultat av et forskningsprosjekt drevet av Universitetet i Tromsø, er utgitt på Fagbokforlaget i 2007, og treng ikke leses fra perm til perm i en sveip – men gir godt utgangspunkt for egne meninger og nye detaljkunnskaper om ting du ikke ante kunne være så interessant og mangetydig. Boka er tredelt: ”kirke og kirkested ” som bl.a. gir oversikt over hvordan kirkebyggene i Finnmark ”flyttet på seg” i takt med den demografiske og økonomiske utviklinga fra 1600-tallet og framover på 1800 – ulikt sørpå, detaljer om gjenbruk av kirkematerialer i Sagfjorden kirke, og hvilke forhold som ga Neiden kirke den beliggenhet, utforming og detaljer den har, mye om bl.a. interiøret i Valjok kirke og mangt mer om ”nasjonalromantiske” kirkebygg. I delen om ”Bolig og bosetting” trekkes hele kystens historie og endringsprosesser med, fra mangeromstufter som fortsatt rommer mange gåter, via gammer, kvenske byggeskikker, klyngetun og fiskevær til planlagte Glomfjord.
”By og monument ” er del 3, og gir mye om forskjellig byplantenkning gjennom årene fra Hammerfest, Bodø, Harstad, Narvik, Mo i Rana , Vadsø og Tromsø. Monumentalbygg og signalbygg omtales grundig fra hele landsdelen, den har sågar eget kapittel om musikkpaviljongene rundt omkring. Alle deler har innledninger som syr verket sammen og gir ekstra innfallsvinkler for tankene, og felles register er på plass. Alle artiklene har også gode litteraturlister, og det er virkelig en glede å lese så mange forfattere(ingen nevnt, ingen glemt) som klarer å uttrykke seg så lett om både det sikre og det usikre i historia og forandringene.
.Her er ingen lettvinte svar på det vi snakker om, men lettlest innføring i utviklingstrekk og avveininger som har gjort at vi er der vi er – og mange detaljer som kan glede deg når du ser deg rundt.
.
Nei folkens – denne boka må dere se på! Og passer det ikke å gå på biblioteket i dag, og arkitekturnysgjerrigheten er skjerpet: så ta en titt på
"Arkitekturguide for Nord-Norge og Svalbard"
på nettet - noe helt annet som Universitetet i Tromsø også har vært med på å lage til oss alle.


Anbefalt av Brit Hoem

Lån denne






Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)


Arkiv 
Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@
tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)