Bokanbefalinger


28 april, 2008:
XINRAN: HIMMELGRAVEN


Kejun og Shu Wen er begge utdannede leger. Kejun sendes til Tibet som lege i Folkets frigjøringshær på slutten av 1950-tallet. Etter ca 2 måneders fravær, får Shu Wen beskjed om at Kejun er død. Hun nekter å godta dette, og reiser selv til Tibet.
Hun kommer inn i landet i følge med kinesiske soldater. I treffninger med tibetanere, redder hun den tibetanske kvinnen Zhouma. Zhouma har besøkt Kina og snakker kinesisk. Hun tar seg av Shu Wen ved en senere trefning, hvor de to kvinnene kommer bort fra soldatene. De søker ly hos en tibetansk nomadefamilie, og blir værende hos denne familien i mange år.
Etter hvert som Shu Wen lærer seg tibetansk språk, skikker og levemåte, klarer hun å få fortalt familien sin historie. Familiens flytninger fra leir til leir, gjør at de ofte møter nye folk og steder, og de benytter enhver anledning til å spørre etter Kejun. Hun møter til slutt han som kan fortelle henne hva som har skjedd med Kejun og hvor han er. 30 år etter at hun kom til Tibet, drar Shu Wen tilbake til Kina, som en forandret kvinne.
Xinran er blitt kritisert for ikke å problematisere de politiske forholdene mellom Kina og Tibet i boka. I stedet blir vi kjent med tibetansk kultur, religion og hverdagsliv som aviser og nyhetsprogram ikke beskriver. Gjennom skildringen av det varme og nære møtet mellom Shu Wen og Zhouma, får vi historien om et Kina og et Tibet som nærer vennskap, beundring og forståelse for hverandre og som drev gjensidig kultur-utveksling før ’frigjøringen’ av Tibet begynte på slutten av 50-tallet. Handlingen utspiller seg på en reise gjennom 30 år, i Tibets indre fjell- og slettelandskap, gjennom identitetskifte og mysterier - langt fra politikkens sentrum med sine reformprogram og revolusjoner.
Xinran er journalist, født 1958 i Beijing. Gjennom sitt eget radioprogram som var på lufta mellom 1989 og 1997, kom hun i snakk med kinesiske kvinner som ringte inn. Dette resulterte i første boka ’Stemmer i natten’ (norsk 2003). Det var gjennom et av programmene hun ble tipset om Shu Wen. Xinran traff Shu Wen, intervjuet henne og forteller hennes historie i ’Himmelgraven’. I fjor kom boka ’Miss Chopsticks’ og i år kommer en ny intervju-bok med kinesiske kvinner, ’China witness’. Xinran er gift og bor i London siden 1997.

TAO


LÅN DENNE



11 april, 2008:
CECILIE ENGER: HIMMELSTORMEREN


Cecilie Engers roman "Himmelstormeren" er basert på biografiske og historiske fakta om Ellisif Wessels liv og samtid. Den forteller om en høyst bemerkelsesverdig skikkelse i norsk samfunnsliv - en skikkelse som av mange grunner er godt romanstoff. Både offentlig og privat opplevde den rødglødende aktivisten konflikter og dramatikk i rikt monn, og slik er hun et takknemlig objekt for litterær fremstilling.

Ellisif Wessel ble født i 1866 og hadde alle muligheter til å leve et behagelig og beskyttet overklasseliv der hun kunne ha smugtittet på samfunnsutviklingen fra bak tykke fløyelsgardiner. I stedet stupte hun rett ut i sin samtid. Hun bosatte seg i bittelille Kirkenes, hun valgte å kjempe for de menneskene som hadde aller minst. Med kamera og ord dokumenterte hun elendigheten blant landets fattigste arbeiderklasse, og ble en glødende og gudløs aksjonist og revolusjonær. I tillegg til Ellisifs kamp for rettferdighet: hennes personlige kamp; mot utstøtelsen, mot tvilen, mot sin egen sorg.

Boken er lang, nærmere 400 sider, lettlest og medrivende.


Cecilie Enger (født 21. februar 1963) er en norsk forfatter fra Asker. Hun er mag.art. med fagene norsk, historie og journalistikk. Hun jobber som journalist i Dagens Næringsliv. Som forfatter debuterte hun i 1994 med romanen Nødvendigheten, en roman hun fikk Nota Bene Bokpris for i 1995.

LRK

LÅN DENNE



03 april, 2008:
SISSEL LANGE-NIELSEN: ROMANSERIE FRA RENESSANSEN


Hovedpersonene i alle fire bøkene tilhører den mektige og innflytelsesrike florentinske slekten Medici som hadde sin storhetstid fra det 14. til det 17. århundre. Alle fire – en renessansefyrste, en pave og to dronninger – får sine liv sterkt preget av de politiske, religiøse og idehistoriske forhold i tiden.

Våren – eller historien om Lorenzo den storslagne
Lorenzo er ti år når fortellingen starter. Han er barnebarn av blomsterbyens rikeste kjøpmann og er en gutt med mange rare og mystiske drømmer i hodet.
Romanen beretter også om maleren Sandro Botticelli og Flora, en av modellene til malerens kjente bilde ”La Primavera”.

Laokoon – historien til Giulio de´ Medici
Giulio er nevø av Lorenzo den storslagne og blir valgt til pave i 1523 under navnet Clemens VII. Pavestolen var en posisjon som krevde spill og beregninger, både politisk og religiøst. Giulio er den som må ta mye av ansvaret for plyndringa av Roma i 1527 fordi han vendte seg mot keiseren.

Guds død – historien om Caterina de´ Medici
Caterina blir som 8-åring satt i kloster som gissel, og som 14-åring blir hun giftet bort til den jevngamle kong Henrik av Frankrike. Vi følger henne fram til den store massakren på hugenotter i Paris i 1572, den såkalte Bartholomeusnatten.

Kjærlighetshoffet – brev fra dronningen av Navarra
Disse myrderiene kalles i historien også for Blodbryllupet. Det var Caterinas egen datter Margot - eller Marguerite – som i disse skjebnesvangre dagene feiret bryllup. Hun ble selv dronning da hun giftet seg med Henrik, konge av Navarra.
Dette er Margots bok, historien om et liv som blir styrt av maktkampene om Frankrikes trone, men også av hennes interesse for Platons ideer.

(Serien utkom 1985-91)

sf






Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)


Arkiv 
Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@
tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)