Bokanbefalinger


27 mars, 2007:
THOMAS BRUSSIG: I DEN KORTE ENDEN AV SONNENALLE
Thomas Brussig er et nytt tysk forfattertalent, oppvokt i Øst-Berlin.
Boka kom på tysk i 1999 og ble oversatt til norsk i 2002.
Den er filmatisert.

I 1945, da Berlin ble delt i sektorer, ble 60 m av den flere kilometer lange
Sonnenalle gitt til Stalin, mens Truman fikk resten.
Micha Kuppisch, hovedpersonen i boka, er født på feil side av Muren, i den korte enden av Sonnenalle.

Vi er på 1980-tallet, og vi følger Micha og vennene hans gjennom diverse viderverdigheter i ungdomsårene. De jakter på det forbudte Rolling Stones-albumet Exile on Main Street og de forelsker seg håpløst i jenter som synes at vestberlinere kysser bedre. Vi hører også om interessen for idrettsgreinen stavsprang, hvor målet er å hoppe høyere enn 3,45 m! Onkel Heinz kommer på besøk med smuglervarer, og ingen har hjerte til å fortelle han at disse sakene er fullt lovlige også i øst. Slik ruller historien av gårde, full av svart humor og ironi.
Boka er en sjarmerende og alvorlig liten komedie om den vonde og merkelige tida i Øst-Berlin før murens fall. Unn deg (mest) latter og gråt sammen med Micha og familen hans!



06 mars, 2007:
INGVARD WILHELMSEN: KONGEN ANBEFALER
Dette er ei bok om hvordan vi best kan takle stress, utfordringer, omstillinger, sykdom, familierelasjoner, arbeidspress og ansvar. Disse tingene blir i boka belyst ut fra prinsippene i kognitiv terapi, og Kong Haralds holdninger. Forfatteren tar utgangspunkt i Kong Haralds offentlige uttalelser, og framholder dem som eksempler for folket, og viser dermed kognitiv terapi i praktisk anvendelse. Boka retter seg spesielt mot de som sliter med angst, sykdom, sterkt arbeidspress eller stort ansvar, men er skrevet i et enkelt og forståelig språk og er interessant og morsom for alle.

Boka består av to hoveddeler. Den første handler om Kongens holdninger og standpunkter som gode eksempler i forhold til ulike sider ved livet, mens den siste handler om nøkkelen til det gode liv. Wilhelmsen viser underveis også til eksempler fra pasienter han har hatt i terapi ved Hypokonderklinikken. Kong Harald har blant annet sagt at ”Jeg er frisk inntil det motsatte er bevist”. Hvis alle tenkte slik, ville det ikke fantes hypokondere, sier Wilhelmsen. Man kan ikke velge om man er frisk eller syk, men man kan velge om man vil oppfatte seg selv som frisk eller syk. Forfatteren snakker også om ” PreTraumatisk Stresssyndrom” – når man før noe som helst har skjedd, føler ettervirkningene av det. Det blir som å betale renter på et lån man ennå ikke har tatt opp. Det er med andre ord ikke lurt å bekymre seg på forskudd for alt som kanskje kan komme til å skje en gang…

Hovedpoenget i boka kan kanskje være at det ikke er lett å endre sin grunnleggende personlighet, og det er heller ikke ønskelig, men at konkrete holdninger og atferd kan endres.

Lån boka






Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)


Arkiv 
Adresse:
Tromsø bibliotek og byarkiv
Postboks 6900
9299 Tromsø
E-post:
biblioteket@
tromso.kommune.no


Åpningstider på hovedbiblioteket:
Man-tors: 09.00-19.00
Fredag: 09.00-17.00
Lørdag: 11.00-15.00
Søndag: 12-00-16.00 (søndagsåpent kun i vintersesongen)